Ulakbilge - Sosyal Bilimler Dergisi
www.ulakbilge.com
Cilt 11, Sayı 87  2023/8  (ISSN: 2148-0451, E-ISSN: )
Savaş NALİNCİ

NO Makale Adı
1689682523 YEŞİL EKONOMİ VE YEŞİL İŞLER

Sürdürülebilir kalkınma açısından, iklim değişikliği küresel düzeyde büyük bir sorundur. Fosil yakıtların kullanımı, orman tahribatı ve endüstriyel faaliyetler gibi etkenlerle atmosferdeki sera gazı yoğunluğu artmaktadır. Dünya nüfusu hızla arttığı için doğal kaynak talebi de artmaktadır. Sınırlı kaynakların sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesi giderek zorlaşmaktadır. Endüstriyel faaliyetler, enerji üretimi, atık yönetimi ve hızlı kentleşme gibi faktörler çevresel kirliliği artırmaktadır. Su ve hava kirliliği, toprak bozulması ve atık yönetimi gibi sorunlar çevresel sürdürülebilirlik açısından önemli bir tehdit oluşturmaktadır. Temiz enerji kaynaklarının kullanımı, geri dönüşüm ve atık azaltma gibi önlemlerle çevresel kirliliği azaltmak gerekmektedir. Eşitsizlik, yoksulluk, açlık, sağlık hizmetlerine erişim gibi konularda çözülmesi gereken sorunlar bulunmaktadır. Sayılan bu durumlar, güncel dünya için yeşil ekonomi ve yeşil işleri çok daha önemli kılmaktadır.
Yeşil ekonomi, sürdürülebilir kalkınmanın anlayışının gerçekleşmesindeki en önemli küresel hedeftir. Çevre merkezli bir kavram olarak yeşil ekonominin amacı çevresel sürdürülebilirliği sağlamak, doğal kaynakları etkili bir şekilde kullanmak ve ekonomik büyümeyi çevresel sorunlara duyarlı bir şekilde yönlendirmektir. Yeşil ekonomi, üretim/tüketimin doğa ile uyumlu olması, doğanın kendinin yenileme kapasitesinin zarar görmemesi anlayışı olarak düşünülebilir.
Sürdürülebilir kalkınma için yeşil teknoloji ve inovasyon büyük bir öneme sahiptir. Temiz enerji kaynaklarına geçiş, enerji verimliliği, sürdürülebilir tarım teknikleri, su yönetimi gibi alanlarda teknolojik gelişmeler ve inovasyonlar sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, yeşil ekonomi ve yeşil işlerin önemi ve değerinin anlaşılabilmesi için kuramsal bir analiz yapılmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir kalkınma,yeşil ekonomi, yeşil işler, iklim değişikliği